Popis
Rumy Cihuatán jsou ručně vyráběny ve stejnojmenném údolí v El Salvadoru, v destilerii, jež byla založena roku 2004 a je jedinou palírnou v zemi. Je poháněna obnovitelnou energií, kterou čerpá z vylisovaných zbytků cukrové třtiny. Inspirací rumů, na které dohlíží master blenderka Gabriela Ayala, je mayský odkaz místa, odkud pocházejí.
Indigo 8 Y.O.
Indigo byl vyroben k poctě mayskému bohu deště Tlaloc. Název je inspirován modrou barvou, která se dříve vyráběla z květů indigovníku. Jde o posvátnou barvu boha deště a symbol El Salvadoru. Tyto symboly jsou vyobrazené i na etiketě lahve: bůh deště , který má podobu dešťového mraku, spící žena a had, posvátné zvíře Mayů a symbol moudrosti.
Indigo je lehký rum, který zrál minimálně 8 let systémem solera v sudech z amerického bílého dubu, které předtím obsahovaly bourbon. Chuťový profil se vyznačuje tóny vanilky, tmavé čokolády, lískových ořechů, cappuccina, mléčného karamelu a citronové trávy.
Cinabrio 12 Y.O.
Cinabrio byl vyroben k poctě mayskému bohovi slunce Kinich Ahau. Název je inspirován červenou barvou, která se dříve získávala rozdrcením nerostu cinabaritu (rumělky). Jde o posvátnou barvu boha slunce, která je považovaná za dobré znamení. Tyto symboly jsou vyobrazené i na etiketě lahve: bůh slunce , který je ztělesněný dvěma kolibříky , spící žena a leguán , který je pro oblast Cihuatán typický.
Cinabrio je lehký rum, který zrál minimálně 12 let systémem solera v sudech z amerického bílého dubu, které předtím obsahovaly bourbon. Chuťový profil se vyznačuje tóny ožehnutého dubu, karamelizované pomerančové kůry, šťávy z cukrové třtiny, zralé karamboly, pistácií a švestek.
Sahumerio
Cihuatán Sahumerio je třetí limitovanou edicí této značky. Rum byl vytvořen k oslavě lásky a mayského rituálu zvaného Sahumerio. V mayské kultuře je oheň symbolem lásky a orlí bohyně jeho ochránkyní. V každé domácnosti byla proto umístěna posvátná nádoba zvaná Sahumerio, ve které dnem i nocí plál oheň.
Gabriela Ayala se pro výrobu tohoto rumu inspirovala vůněmi darů, které Mayové pro své Sahumeria zapalovali, jako jsou sušené květiny, květinový med, sušené ovoce, kadidlo, kakaové boby a máslo. Pro dosažení těchto tónů vytvořila blend čtyř archivních rumů destilerie, jejichž stáří se pohybuje od 12 do 14 let. Výsledný rum byl lahvován při síle 45,2 % a vyznačuje se zejména tóny kadidla, růžového medu, kakaového másla, sušených meruněk a sušené myrty.