Bali, Ubud, blížící se déšť a touha ochutnat cibetkovou kávu. Tak by se dal stručně shrnout náš malý výlet na motorce za jedním z nejdražších a nejzajímavějších nápojů světa. Už dlouho jsem chtěl cibetkovou kávu ochutnat a teď, když jsem byl na Bali, jsem si konečně mohl svůj sen splnit. Ona totiž kvalitní káva neodmyslitelně patří ke kvalitnímu alkoholu. Takový rum Don Papa nebo Diplomatico s výběrovou kávou, to je prostě neodmyslitelná dvojka. A proto se správný rumař zajímá nejen o rumy ale také o kávu.
Co je cibetková káva?
Cibetková káva, známá také jako kopi luwak (kopi je indonésky káva, luwak zase cibetka), je jednou z nejvzácnějších a nejdražších káv na světě. Její tajemství spočívá v netradičním způsobu zpracování – pomocí cibetek, malých šelmiček, které si vybírají ty nejzralejší kávové třešně, sní je, a po průchodu jejich trávicím traktem se zrna fermentují a získávají jedinečnou chuť. Po vyloučení jsou zrna pečlivě očištěna, usušena, pražena a nakonec z nich vznikne luxusní káva s jemnou, méně kyselou chutí.
Od koloniálních dob po luxusní nápoj současnosti
Cibetková káva patří mezi nejexkluzivnější a nejdražší kávy světa. Její příběh sahá až do doby nizozemské kolonizace v Indonésii, kdy byla objevena neobvyklá metoda zpracování kávových zrn cibetkami. Od té doby prošla cibetková káva zajímavým vývojem – od nutnosti a chudoby po symbol luxusu a kontroverze.
Počátky cibetkové kávy v koloniální éře
V 17. století nizozemští kolonizátoři přivezli kávovník na indonéské ostrovy Jáva, Sumatra a Bali, kde založili rozsáhlé plantáže. Pěstování kávy bylo ziskové, ale přístup k čerstvým kávovým zrnům měli pouze Nizozemci. Domorodí farmáři a dělníci na plantážích nesměli sbírat a zpracovávat kávu pro vlastní potřebu.
Objev neobvyklé metody fermentace
Indonéští farmáři si však všimli, že cibetky – malé noční šelmy známé jako Luwak – jedí zralé kávové třešně, ale semena vylučují téměř neporušená. Místní obyvatelé tato zrna sbírali, čistili, sušili a pražili. K jejich překvapení měla takto získaná káva jemnější chuť a byla méně kyselá než běžná káva.

Tento nový způsob zpracování kávy se postupně rozšířil a dostal se i k Nizozemcům, kteří si brzy uvědomili, že má zvláštní a jedinečnou chuť a spatřili v cibetkové kávě možnost dalšího zisku.
Cibetková káva jako luxusní nápoj
V 19. století se kopi luwak stala vyhledávanou raritou nejen mezi kolonizátory v Indonésii, ale také v Evropě. Její unikátní způsob výroby a omezené množství ji činily exkluzivní záležitostí.
- Chutná odlišně – díky enzymům v trávícím traktu cibetky jsou zrna fermentována a káva má jemnější chuť.
- Vzácnost – proces sběru byl náročný a přirozený výskyt cibetkových exkrementů s kávovými zrny byl omezený.
- Ruční zpracování – veškerá produkce byla prováděna ručně, což přispívalo k její vysoké ceně.
Tato exkluzivita vedla k tomu, že káva z cibetek byla prodávána pouze v nejvyšších kruzích společnosti a zůstala vzácnou specialitou.
Moderní éra a komercializace cibetkové kávy
V posledních desetiletích se zájem o cibetkovou kávu zvýšil. Díky marketingu a propagaci jako „nejdražší káva světa“ začala být kopi luwak vyhledávána gurmány a sběrateli luxusních zážitků.
Cena cibetkové kávy se dnes pohybuje mezi 500–1 000 USD za kilogram, což ji řadí mezi nejdražší kávy na trhu.
Problémy s etickým chovem cibetek
- Týrání zvířat – mnoho producentů začalo chovat cibetky v klecích, kde jsou nuceny konzumovat pouze kávové třešně. To způsobuje jejich stres, nemocnost a často předčasnou smrt.
- Ztráta kvality – divoké cibetky si přirozeně vybírají jen ty nejzralejší a nejkvalitnější třešně, zatímco v zajetí jsou krmeny méně kvalitními plody.
- Falešné produkty – kvůli vysoké ceně kopi luwak se na trhu často objevují padělky nebo směsi běžné kávy s nelegitimně získanými zrny.
Udržitelná a etická produkce
Aby se zabránilo týrání zvířat a snížila se negativní stránka cibetkové kávy, objevují se dnes certifikované farmy, které:
- Používají pouze zrna nalezená ve volné přírodě.
- Zajišťují etické podmínky pro cibetky, které nejsou zavírány do klecí.
- Nabízejí transparentní produkci, aby zákazníci měli jistotu kvality.
Cibetková káva dnes: Luxusní zážitek nebo marketingový trik?
Dnes je cibetková káva považována za exkluzivní záležitost, ale její popularita přináší řadu otázek:
Opravdu stojí za svou cenu?
Mnoho odborníků tvrdí, že chuť cibetkové kávy je jedinečná, ale srovnatelná s běžnými špičkovými kávami.
Je etická?
Při nákupu je důležité zjišťovat, odkud káva pochází a zda nebyla získána za cenu utrpení cibetek.
Je budoucnost udržitelná?
Alternativou mohou být jiné fermentační metody, které napodobují proces trávení cibetek bez využití zvířat.
Na motorce za vůní kávy
Ubud, srdce Bali, je město plné kaváren, rýžových polí a míst, kde lze cibetkovou kávu ochutnat. My jsme se rozhodli jednu takovou kavárnu najít, a tak jsme se vydali na motorce po rušných i zapadlých uličkách.
- První problém? Kavárnu s kopi luwak není tak snadné najít.
- Druhý problém? Blížila se tropická bouře.
Hledání se změnilo v závod s časem – obloha temněla, vzduch ztěžkl vlhkostí a první kapky dopadaly na rozpálenou silnici. Samozřejmě jsme měli nagoogleno, kde cibetkovou kávu připravují ale chtěli jsme autentickou kávu u které si budeme jistí, že je zaprvé pravá a zadruhé, že pochází od cibetek z volného chovu. A takových kaváren už tolik není. Většina farem totiž chová cibetky v klecích. Když už to vypadalo, že nás déšť přemůže, konečně jsme narazili na nenápadnou kavárnu s cedulí „Authentic Luwak Coffee“ a to byl cíl naší cesty.

Degustace kávových specialit
Uvnitř nás přivítala vůně čerstvě pražené kávy a příjemná obsluha, která nám nabídla degustační set několika ochucených káv:
- Vanilková – jemná a sladká
- Kokosová – exotická a voňavá
- Zázvorová – pikantní a zahřívající
- Čokoládová – sametová a intenzivní
A pak přišel vrchol degustace – cibetková káva v tradičním balijském šálku. Chuť byla hladká, bez typické kyselosti, s lehce čokoládovými tóny. Měli jsme možnost ji porovnat s klasickou kávou a rozdíl byl poměrně výrazný. Cena šálku cibetkové kávy byla cca 100 Kč, což je prakticky rovno ceně klasického espressa v automatu na letišti.
Cibetková káva se na Bali připravuje podobně, jako náš turek. Zalije se horkou vodou a pak se scedí. Samozřejmě vám ji připraví jak si řeknete – třeba jako espresso nebo cappuccino ale my jsme chtěli ochutnat kávu tak, jak ji připravují místní dlouhé roky.
Já osobně mám nejraději kávu připravenou přes filtr – V60 nebo AeroPress ale klasické espresso miluji také. Ono hodně záleží na samotné kávě – a té by se měla přizpůsobit i samotná příprava.
Setkání s cibetkou
Kavárna měla jednu specialitu – živou cibetku, která odpočívala volně mezi stoly. Malé šelmičky nejsou běžně k vidění, takže to byl zajímavý bonus k ochutnávce. Hladit se sice nenechala ale na fotky ochotně pózovala. Cibetka je noční zvíře a tak přes den pospává a semtam se projde pro vodu a nebo pro krmení. A pozor, cibetka není býložravec, jak by se mohlo myslet. Je to všežravec, který si kávové třešně dopřává jen pro zpestření jídelníčku. Jinak loví drobné živočichy jako jsou ptáci, hlodavci, malé ještěrky a semtam si pochutná i na hmyzu.
Stálo to za to?
Rozhodně ano! I když je cibetková káva kontroverzní kvůli způsobu produkce v některých farmách, pokud narazíte na eticky fungující kavárnu, kde cibetky nechávají volně pohybovat, může to být skvělý zážitek.
Dešťové kapky bubnovaly na střechu kavárny, zatímco my jsme si vychutnávali poslední doušky jedné z nejvzácnějších káv na světě. A pak jsme, s vůní čerstvě upražených zrn v nose, znovu nasedli na motorku a vyrazili zpět do ulic Ubudu.
Last modified: 27. 3. 2025