Jak si doma připravit tu nejlepší Piña Coladu?

Recepty, Všechny příspěvky

Piña Colada, klasický tropický koktejl, je symbolem osvěžení a letní pohody. Tento lahodný nápoj, který kombinuje sladké tóny ananasu, jemnou kokosovou krémovost a sílu bílého rumu, se stal oblíbeným po celém světě. Jeho jedinečná chuť a exotický původ z něj činí ideální volbu pro letní večírky, grilování nebo relaxaci u bazénu.

Historie Piña Colady sahá až do Portorika, kde byla poprvé namíchána v polovině 20. století. Původní recept je připisován různým barmanům, ale nejčastěji se spojuje s Ramónem “Monchito” Marrerem, který údajně vytvořil tento ikonický koktejl v roce 1954. Od té doby se Piña Colada stala symbolem tropických prázdnin a je nezbytnou součástí každého letního menu.

Původ a historie koktejlu Piña Colada

Piña Colada má své kořeny na krásném ostrově Portoriko, kde byla poprvé namíchána v polovině 20. století. Legendy o jejím vzniku se různí, ale nejčastěji se uvádí, že koktejl vytvořil barman Ramón “Monchito” Marrero v roce 1954 v hotelu Caribe Hilton v San Juanu. Marrero prý strávil měsíce experimentováním s různými kombinacemi, než našel dokonalý mix bílého rumu, kokosového krému a ananasového džusu, který dnes známe jako Piña Colada.

Piña Colada se rychle stala populární nejen mezi místními obyvateli, ale také mezi turisty, kteří si ji brali jako suvenýr domů. V roce 1978 byla Piña Colada oficiálně prohlášena za národní nápoj Portorika, což jen posílilo její status a popularitu. Díky své osvěžující a exotické chuti se Piña Colada stala symbolem tropických prázdnin a letní pohody po celém světě.

Jak si doma připravit tu nejlepší Piña Coladu?

Hlavní ingredience Piña Colady

Piña Colada je osvěžující tropický koktejl, který kombinuje sladké a krémové chutě s nádechem exotického ovoce. Klíčové ingredience pro přípravu dokonalé Piña Colady zahrnují bílý rum, ananasový džus, kokosový krém nebo kokosové mléko a led. Každá z těchto složek přispívá k charakteristickému profilu nápoje, který je ideální pro letní osvěžení.

  • Bílý rum je základní složkou Piña Colady, která přidává alkoholovou složku a jemné chuťové tóny. Jeho lehkost a jemnost umožňují ostatním ingrediencím vyniknout. Níže jsem vám rozepsal mnou doporučené rumy, které posunou váš koktejl někam úplně jinam – přísahám, že si blahem ukáknete.
  • Ananasový džus dodává koktejlu sladkost a svěžest. Jeho tropické aroma a chuť dokonale ladí s ostatními složkami a vytváří osvěžující nápoj.
  • Kokosový krém nebo kokosové mléko přidává Piña Coladě bohatou a krémovou texturu. Tato složka dodává nápoji jemnou sladkost a exotický nádech kokosu.
  • Led je nezbytný pro dosažení správné konzistence a chladu nápoje. Pomáhá také smíchat všechny ingredience dohromady a vytvořit hladký a osvěžující koktejl.

TOP 5 nejlepších rumů na Piña Coladu

Piña Colada je ikonický tropický koktejl, který si získal srdce milovníků rumu po celém světě díky své osvěžující kombinaci ananasu, kokosu a rumu. Klíčem k dokonalé Piña Coladě je nejen správné namíchání ingrediencí, ale také výběr kvalitního rumu, který dodá nápoji tu správnou hloubku a bohatost chuti. Zde je pět nejlepších rumů, které jsou ideální pro přípravu této lahodné letní pochoutky.

Don Q Reserva 7y

Don Q Reserva 7y je výjimečný portorický rum, který zraje sedm let v pečlivě vybraných amerických dubových sudech, což mu dodává komplexní a vyvážený chuťový profil s bohatými tóny karamelu, vanilky, medu a jemného koření. Tento rum je ideální volbou pro přípravu koktejlu Piña Colada, kde jeho jemnost a hloubka chutí dokonale doplňují sladkost ananasu a krémovost kokosu. Výsledkem je luxusní a osvěžující nápoj, který zanechá trvalý dojem na každého milovníka rumových koktejlů.

Havana Club Añejo 3 Años

Havana Club Añejo 3 Años je ideální rum pro přípravu klasického koktejlu Piña Colada. Tento tříletý kubánský rum zraje v dubových sudech, což mu dodává jemné tóny vanilky, karamelu a tropického ovoce. Jeho lehká a vyvážená chuť se skvěle snoubí s ananasovým džusem a kokosovým krémem, čímž vytváří dokonale osvěžující nápoj. Havana Club Añejo 3 Años přidává Piña Coladě bohatší a komplexnější chuť, díky čemuž je tento koktejl ještě lahodnější a autentický.

Plantation Pineapple

Plantation Pineapple je unikátní rum, který přináší výraznou ananasovou chuť a vůni, což ho činí ideální volbou pro koktejl Piña Colada. Tento rum je vytvořen kombinací bílého a tmavého rumu s infuzí čerstvého ananasu, což dodává nápoji výraznou tropickou sladkost a hloubku. V kombinaci s ananasovým džusem a kokosovým krémem vytváří Plantation Pineapple Piña Coladu, která je neodolatelně osvěžující a plná exotických chutí, přičemž každý doušek připomíná tropický ráj.

Doorly’s White

Doorly’s White je lehký a svěží rum z Barbadosu, který je perfektní volbou pro přípravu klasického koktejlu Piña Colada. Tento rum se vyznačuje jemnými citrusovými a květinovými tóny, které skvěle doplňují sladkost ananasu a krémovost kokosu. Jeho čistý a vyvážený chuťový profil umožňuje, aby všechny ingredience Piña Colady krásně vynikly, čímž se vytváří osvěžující a lahodný nápoj. Doorly’s White dodává koktejlu lehkost a svěžest, což ho činí ideálním společníkem pro horké letní dny.

Botran Reserva Blanca

Botran Reserva Blanca je vynikající bílý rum z Guatemaly, který je ideální pro přípravu Piña Colady. Tento rum, zrající v pečlivě vybraných sudech, nabízí jemné a svěží tóny citrusů, vanilky a lehkého koření. Jeho hladká a vyvážená chuť perfektně doplňuje sladkost ananasového džusu a krémovost kokosu, čímž vytváří osvěžující a lahodný koktejl. Botran Reserva Blanca dodává Piña Coladě jemnost a komplexnost, což ji činí neodolatelným letním nápojem.

Recept na Piña Coladu

Tak jdeme na to! Tady je základní recept na Piña Coladu. Je to recept, který je dobře vyvážený co se týče množství ingrediencí a jeho chuť je dostatečně jemná a současně příjemně výrazná. Prostě dobrota vhodná do horkých letních dnů.

Ingredience:

  • 50 ml bílého rumu
  • 90 ml ananasového džusu
  • 30 ml kokosového krému nebo kokosového mléka
  • Led (přibližně jedna hrst)
  • Plátek ananasu a třešnička na ozdobu

Postup:

  1. Příprava surovin: Ujistěte se, že máte všechny ingredience připravené a vychlazené. Doporučuje se použít čerstvý ananasový džus pro autentickou chuť, ale kvalitní konzervovaný džus je také vhodný.
  2. Měření ingrediencí: Pomocí odměrky odměřte 50 ml bílého rumu, 90 ml ananasového džusu a 30 ml kokosového krému nebo kokosového mléka. Pro sladší nápoj můžete přidat více kokosového krému.
  3. Přidání ledu: Vložte jednu hrst ledu do mixéru. Led pomůže nápoj ochladit a vytvořit hladkou, krémovou konzistenci.
  4. Mixování: Do mixéru přidejte bílý rum, ananasový džus a kokosový krém nebo kokosové mléko. Mixujte na vysoké rychlosti, dokud není směs hladká a krémová. Proces mixování by měl trvat přibližně 30-45 sekund, dokud led není zcela rozdrcen a všechny ingredience nejsou dobře promíchány.
  5. Servírování: Nalijte směs do vysoké sklenice nebo koktejlového poháru. Ujistěte se, že je sklenice dobře vychlazená, což pomůže udržet nápoj osvěžující déle.
  6. Ozdobení: Ozdobte koktejl plátkem čerstvého ananasu a třešničkou. Pro extra nádech můžete přidat i několik lístků máty nebo kokosové vločky na vrch.
  7. Podávání: Piña Colada je nejlepší podávat ihned po přípravě, aby byla co nejchladnější a nejčerstvější. Připravte si brčko a užijte si svůj osvěžující tropický koktejl!

Tak co na to říkáte? Pokud jste použili nějaký lepší rum, třeba Botran, tak si fakt ucvrnknete.

Recept na Piña Coladu s Malibu

Pokud hledáte zajímavou variantu klasické Piña Colady, zkuste Amaretto Colada. Tento recept přidává oblíbený mandlový likér Amaretto, který dodává nápoji sladkou, bohatou oříškovou chuť. Tato chuť krásně doplňuje ananas a kokos, což vytváří nový a unikátní rozměr koktejlu. Amaretto Colada má méně tropický a exotický charakter, ale stále je to vynikající letní drink, který stojí za vyzkoušení.

Ingredience:

  • 40 ml kokosového krému
  • 40 ml ananasové šťávy
  • 30 ml Amaretta
  • led a plátek ananasu na ozdobu

Všechny složky vymíchejte v elektrickém stolním mixéru a podávejte ozdobené plátkem ananasu. Zkoušel jsem a musím říct, že je to hodně zajímavá varianta, která mi opravdu zachutnala.

Recept na Piña Coladu s Malibu

Tady je ještě jedna alternativa, kterou si zamilujete, pokud máte rádi hodně sladké a hodně kokosu.

Ingredience:

  • 50 ml Malibu
  • 30 ml kokosového krému nebo kokosového mléka
  • 90 ml ananasového džusu
  • Led (přibližně jedna hrst)
  • Plátek ananasu a třešnička na ozdobu

Postup:

  1. Příprava surovin: Ujistěte se, že máte všechny ingredience připravené a vychlazené. Čerstvý ananasový džus dodá nejlepší chuť, ale kvalitní konzervovaný džus také postačí.
  2. Měření ingrediencí: Pomocí odměrky odměřte 50 ml Malibu kokosového rumu, 90 ml ananasového džusu a 30 ml kokosového krému nebo kokosového mléka. Pro sladší nápoj můžete přidat více kokosového krému.
  3. Přidání ledu: Vložte jednu hrst ledu do mixéru. Led pomůže nápoj ochladit a vytvořit hladkou, krémovou konzistenci.
  4. Mixování: Do mixéru přidejte Malibu rum, ananasový džus a kokosový krém nebo kokosové mléko. Mixujte na vysoké rychlosti, dokud není směs hladká a krémová, přibližně 30-45 sekund.
  5. Servírování: Nalijte směs do vysoké sklenice nebo koktejlového poháru. Použijte vychlazenou sklenici pro lepší udržení chladivosti nápoje.
  6. Ozdobení: Ozdobte koktejl plátkem čerstvého ananasu a třešničkou. Pro extra nádech můžete přidat i několik lístků máty nebo kokosové vločky na vrch.
  7. Podávání: Piña Colada s Malibu je nejlepší podávat ihned po přípravě. Připravte si brčko a vychutnejte si osvěžující tropický koktejl!

Podle Mezinárodní barmanské asociace IBA (International Bartenders Association) vypadá recept na Piňa Coladu* takto:

  • 50 ml bílého rumu
  • 30 ml kokosového krému
  • 50 ml čerstvé ananasové šťávy
  • led

Všechny suroviny i s ledem smíchejte a rozmixujte mixérem. Výsledný drink pak rozlijte do vysokých sklenic typu Poco Grande nebo Hurricane Glass. Servírujte s brčkem a nezapomeňte koktejl ozdobit plátkem ananasu a koktejlovou třešní.

Na webu IBA se uvádí, že v minulosti se do tohoto drinku pro lepší chuť přidávalo i několik kapek čerstvé limetkové šťávy. Uvedeno je také, že že místo ananasové šťávy můžete použít také čtyři plátky ananasu – přiznám se, že to jsem nezkoušel.

Recept na nealko Piña Coladu

Při psaní těchto vět mě pálí prsty, zvedá se mi žaludek a je mi celkově nevolno. Ale prostě musím! Musím tu zmínit nealkoholickou Pina Coladu.

Ingredience:

  • 120 ml ananasového džusu
  • 60 ml kokosového mléka nebo kokosového krému
  • 30 ml smetany (volitelné pro extra krémovost)
  • Led
  • Plátek ananasu a třešnička na ozdobu

Postup:

  1. Příprava surovin: Ujistěte se, že máte všechny ingredience připravené a vychlazené.
  2. Měření ingrediencí: Pomocí odměrky odměřte ananasový džus, kokosové mléko nebo kokosový krém a případně smetanu.
  3. Přidání ledu: Vložte jednu hrst ledu do mixéru.
  4. Mixování: Do mixéru přidejte ananasový džus, kokosové mléko nebo krém a smetanu. Mixujte na vysoké rychlosti, dokud není směs hladká a krémová, přibližně 30-45 sekund.
  5. Servírování: Nalijte směs do vysoké sklenice nebo koktejlového poháru. Použijte vychlazenou sklenici pro lepší udržení chladivosti nápoje.
  6. Ozdobení: Ozdobte koktejl plátkem čerstvého ananasu a třešničkou.
  7. Podávání: Piña Colada bez alkoholu je nejlepší podávat ihned po přípravě. Připravte si brčko a vychutnejte si osvěžující tropický koktejl!

No, zkuste to, pokud musíte. A pak si udělejte normální Pina Coladu s rumem. Pokud můžete. Pokud nemůžete, tak vás lituju. Ale dá se to taky pít, je to takové osvěžující a příjemně sladké.

Jak mohu nejlépe připravit více Piña Coladas současně?

Příprava většího množství Piña Colad najednou může být skvělým způsobem, jak ušetřit čas a zajistit, že každý dostane svůj nápoj čerstvý a osvěžující. Zde je postup:

Ingredience:

  • 500 ml bílého rumu
  • 900 ml ananasového džusu
  • 300 ml kokosového krému nebo kokosového mléka
  • Led (podle potřeby)
  • Plátky ananasu a třešničky na ozdobu

Postup:

  1. Příprava: Ujistěte se, že máte dostatek ingrediencí a všechny jsou dobře vychlazené.
  2. Měření: Použijte velké odměrky nebo džbány na měření většího množství ingrediencí.
  3. Mixování: Ve velkém mixéru nebo v několika menších mixérech smíchejte rum, ananasový džus a kokosový krém. Přidejte led podle potřeby. Mixujte, dokud není směs hladká a krémová.
  4. Servírování: Nalijte směs do vychlazených sklenic.
  5. Ozdobení: Ozdobte každý koktejl plátkem ananasu a třešničkou.
  6. Podávání: Ihned podávejte a užijte si osvěžující nápoj s přáteli.

Tento postup zajistí, že budete mít více Piña Colad připravených najednou, aniž byste obětovali kvalitu nebo chuť nápoje.

Nutriční informace o Piña Coladě

Piña Colada je lahodný tropický koktejl, ale také může být poměrně kalorický. Níže uvedené hodnoty jsou přibližné a mohou se lišit podle konkrétních použitých ingrediencí a velikosti porce – já počítal s porcí 240 ml.

  • Kalorie: Přibližně 300-400 kcal na porci (240 ml)
  • Sacharidy: Přibližně 40-50 g
  • Cukry: Přibližně 35-45 g
  • Tuky: Přibližně 10-15 g (z kokosového krému)
  • Bílkoviny: Přibližně 1-2 g

Tyto hodnoty jsou založeny na standardním receptu obsahujícím bílý rum, ananasový džus a kokosový krém. Pro snížení kalorického obsahu lze použít lehčí varianty ingrediencí, jako je nízkotučné kokosové mléko nebo čerstvý ananasový džus bez přidaného cukru.

Závěr

Piña Colada je více než jen nápoj; je to symbol léta, tropických prázdnin a pohody. Její kombinace ananasu, kokosu a rumu vytváří osvěžující a exotický koktejl, který si získal oblibu po celém světě. Ať už si ji vychutnáte na pláži, na zahradní párty nebo jen tak doma, Piña Colada vždy přináší kousek tropů do vašeho dne. Nezapomeňte experimentovat s různými rumy a variantami, abyste našli tu nejlepší kombinaci podle svého vkusu. Na zdraví a užijte si léto s Piña Coladou!

Zdroje informací a zajímavé odkazy

Naše hodnocení

Last modified: 11. 7. 2024

X