Máte rádi dýňový kompot? Já jej miluju! Ale tenhle kompot, ten miluju dvojnásobně. Dýňový kompot s rumem jsem objevil úplně náhodou. Byl jsem na návštěvě u kamaráda. Řešili jsme spolu tehdy takové ty důležité věci, jako kdy zajdem na pivo, která ženská komu zahnula a jaké prkno si koupíme na zimu. Když tu kamarád náhle zvolal:”Hele, vole, tohle ti musím dát ochutnat. Ty máš rád rumy, že? Tak babka nám dala rumovej kompot, mrkej!” A bylo vymalováno.
Dýňový kompot s rumem
Dýňový kompot s rumem chutná úplně jinak, než klasický dýňový kompot. Ten rum v něm dělá divy a je úplně jedno, jaký rum do kompotu použijete. Jak jsem už psal, dýňový kompot mám moc rád a sami jej doma na podzim připravujeme, když dostaneme od prarodičů ze zahrádky nějakou tu dýni. Příprava je je jednoduchá až na porcování dýně. U toho vždycky kleju a samozřejmě piju rum.
Co budeme potřebovat?
Tento postup s ingrediencemi mám od kamarádovy babičky. Suroviny jsou uvedeny na kilo dýně, takže pokud budete mít dýně víc, tak si to přepočítejte. Množství rumu je uvedeno to, které mi napsala jeho babička. Já si to samozřejmě upravil a dávám jej tam cca 3x víc. Zkoušel jsem různé rumy a nejlepší je prostě kuchyňská klasika Božkov Republica a nebo Heffron. To jsou levné aromatické rumy, kterými při vaření nic nepokazíte.
- 1 Kg dýně
- 0,25 kg cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
- 4 ks hřebíček
- 1 ks skořice
- 6 plátků citrónu
- 3 lžičky hnědého rumu – já dávám 9 lžiček
Postup přípravy
- Dýni musíme nejprve naporcovat. To je ta nejtěžší část. Já ji nejdřív rozřežu na čtvrtiny a ty pak porcuji na menší kostečky. Slupku odkrajuji a řádně u toho nadávám a popíjím rum – osvědčilo se mi popíjet něco sladšího, třeba Bumbu rum.
- Kostečky dýně namočíme asi na 24 hodin do vody s kyselinou citronovou.
- Do směsi přidáme cukr a koření (1 celou skořici na 3 – 4 kila dýně).
- Pak přivedeme směs k varu a povaříme do sklovata. Musíte to kontrolovat ale pro analytiky a IT – trvá to podle velikosti kostiček asi 20 minut.
- Do sklenic dáme na dno plátek oloupaného citrónu a jeden hřebíček. Zkoušel jsem přidat do dvou sklenic i skořici a rozinky ale ještě jsem je nechutnal – takže je na vás, zda-li to taky zkusíte nebo ne.
- Směs pak plníme do sklenic a nahoru nalijeme rum – asi 3 lžičky do každé sklenice (já dávám 9 lžiček a přijde mi to lepší).
- Sklenice uzavřeme a sterilujeme asi 15 minut při teplotě 80 °C. Teplotu hlídáme, aby se nám dýně nerozvařila.
Last modified: 6. 10. 2021